× Om je beter te helpen, gebruiken we cookies.

Wonen in een aardgasvrije wijk

Energieneutraal, milieuvriendelijk én fijn om te wonen? Dat is een woning met een A+++ energielabel in een aardgasvrije wijk. Je wekt zelf de energie op die je nodig hebt. Het warmtenet bewaart betrouwbaar jouw warmte voor in de winter. Warm in de winter en heerlijk koel in de zomer. Hoe maak je je eigen woning aardgasvrij en hoe wordt de buurt energieneutraal? Bekijk hoe het werkt.

Wonen zonder aardgas is mogelijk

Wonen zonder aardgas en zonder uitstoot van CO2 is mogelijk. Bijvoorbeeld door een combinatie van: goede isolatie, zuinige installaties voor verwarming en warm water en het gebruik van duurzame energiebronnen.

De cijfers over aardgasvrij wonen

Uiteindelijk moeten bijna 8 miljoen huizen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij worden. Onze huizen zijn verantwoordelijk voor meer dan 60% van de CO2 uitstoot in de gebouwde omgeving. Het kabinet wil voor 2022 ongeveer 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar aardgasvrij maken. Maar dit tempo moet omhoog tot wel 200.000 aardgasvrije woningen per jaar.

A+++ A+++
A++
A+
A
B
C
D
E
F
G

Wat is een energieneutraal huis?

Natuurlijk gebruik je energie in een energieneutraal huis, maar wel duurzame energie. Je hoeft deze energie niet te kopen, omdat het huis net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Stroom en warmte worden duurzaam opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. De warmte wordt veelal in de zomer opgewekt en via een slim netwerk in de bodem opgeslagen voor de winter. Als alle huizen aangesloten zijn op het netwerk en dus energieneutraal zijn, besparen we meer dan 15% energie in Nederland. Maar het duurt nog wel een tijd voordat het zover is. Met een buurtplan zie je wat nodig is om jullie buurt energieneutraal te maken.

Nederland energieneutraal in 2050

Nieuwbouwwoningen moeten standaard al voldoen aan strenge eisen. Je ziet dat steeds meer nieuwe huizen al energieneutraal zijn. Nog niet alle, maar dat gaat veranderen. Vanaf 2020 moet elke nieuwbouwwoning (bijna) energieneutraal zijn. En het liefst wil de overheid dat in 2050 alle gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Een slim warmtenet is dé manier om bestaande woningen energieneutraal te maken.

Is jouw woning geschikt?

Een geschikte woning heeft bijna altijd:

Hoe maak je de woning energieneutraal?

Moet je rijk zijn om je huis energieneutraal te maken?

Wil je een energieneutraal huis? De maatregelen om energie te besparen, kosten geld. Dat is niet erg, want je bespaart er energie mee en dus geld. Alle maatregelen verdienen zichzelf terug. De maandlasten zullen dus lager zijn vergeleken met aardgas. Heb je niet genoeg geld om te isoleren of voor zonnepanelen? Dan is de Energiebespaarlening misschien wat, lenen tegen een goede rente. Je kunt er ook voor kiezen om je warmtepomp te huren, bijvoorbeeld net zoals je CV-ketel. Ook zijn er subsidiepotjes. Crowdheating kijkt graag met je mee welke regelingen voor jouw huis en portemonnee handig zijn.

Zijn zonnepanelen verplicht?

Het is niet verplicht om zelf zonnepanelen te installeren. Je kunt er ook voor kiezen om de energie van je buren te kopen of bijvoorbeeld zaken te doen met een lokale energiecoöperatie. Via de online marktplaats 'heatplaza' wordt duurzame warmte in jullie buurt aangeboden. Dit is ook een mooie oplossing voor bijvoorbeeld appartementen, waar het misschien niet mogelijk is om voldoende zonnepanelen te plaatsen.

Crowdheating: duurzaam wonen in een aardgasvrije wijk

Aardgasvrij is natuurlijk beter voor het milieu en je bankrekening. Maar ook voor jezelf. In de winter geniet je van je eigen warmte en in de zomer blijft het bij jou lekker koel. Wil je weten hoe jouw energieneutrale woning eruitziet? Met onze huisscan krijg je direct een eerste indruk en advies over de jouw huis.

Lees meer over de huisscan